SUALTI ARKEOLOJİSİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

Anasayfa'ya dönmek için tıklayınız...
Akdeniz Çalışmaları

Antalya, Mersin, Adana ve Hatay illerinde kıyı şeridinde su altı arkeolojik araştırmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izni ile 2000 yılından beri devam etmektedir.

 

Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü / Akdeniz Sualtı Kültürel Miras Araştırmaları Bölümü ekibi tarafından Arkeolojik Bilimsel Araştırma ve Kazı Gemisi (Arkeo) kullanılarak ortaklaşa yürütülen yüzey araştırmaları gerçekleştirildi. Çok sayıda çapa ve diğer çeşitli kalıntıların yanı sıra, Antalya kıyı şeridinde toplam 282 gemi enkazı, 65 Mersin kıyı şeridi, 4 Hatay kıyı şeridi ve 2 Adana kıyı şeridi tespit edildi.

 

Batıklar ve diğer arkeolojik varlıklar dahil olmak üzere kültürel miras öğeleri, doğal veya insan yapımı limanlar, pelerinler, sığ alanlar ve adacıklar keşfedilerek belirlendi. Türkiye'nin 1.577 km uzunluğundaki Akdeniz kıyı şeridinde henüz keşfedilmemiş alanlar var. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, daha önce araştırılan alanlar tekrar araştırıldı, böylece yeni batıklar ve daha önce fark edilmeyen kalıntılar tespit edildi.

 

Akdeniz Üniversitesi Akdeniz Sualtı Mirası Araştırmaları Yüksek Lisans öğrencileri ve UNESCO UniTwin Sualtı Arkeoloji Ağı'nın partner üniversitelerinden öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen çalışma, Arkeo bilimsel araştırma gemisi kullanılarak gerçekleştirildi ve çeşitli kara ve deniz araçları da kullanıldı. Uzaktan Kumandalı Sualtı Aracı (ROV), Çift Işınlı Sonar, Yandan Taramalı Sonar, Manyetometre, su altı haberleşme sistemleri ve gemiye bağlı kamera sistemleri gibi ileri teknoloji ekipmanlar kullandık. Bu nedenle, standart sualtı araştırma yöntemlerine kıyasla daha kapsamlı sonuçlar elde edildi.

Anasayfa'ya dönmek için tıklayınız... Akdeniz Çalışmaları
Anasayfa'ya dönmek için tıklayınız... Akdeniz Çalışmaları
Anasayfa'ya dönmek için tıklayınız... Akdeniz Çalışmaları
Anasayfa'ya dönmek için tıklayınız... Akdeniz Çalışmaları